با سلام ؛امروز پس از مدتها تونستم که بشینم و تایپ کنم،معذرت می خوام و شرمندم!
بحثی را که امروز می خواهیم به آن بپردازیم نگارش خبر است؛همانطور که میدانید و شنیده اید نوشتن خبر با نوشته های دیگر متفاوت است.آنچه شما در یک متن خبر می خوانید با آنچه که مثلا در یک کتاب درسی یا یک داستان،رمان و... می خوانید متفاوت است.جمله ها کوتاهند؛فعل دارند؛حذف فعل کمتر به کار می رود و اگر هم قرار است که افعال به قرینه حذف شوند در ابتدای جمله حذف می شوند نه در آخر جمله!!!
امروز سبک های نگارشی را نام خواهیم برد و هر کدام از آنها را توضیحی مختصر خواهیم داد؛
اولین سبک نگارشی که باید به آن اشاره شود سبک تاریخی است که به آن سبک صورت جلسه ای نیز می گویند.
با یک سری تغییرات جزیی مثل وی افزود،فلانی اذعان داشت،فلانی گفت،فلانی اشاره کرد،فلانی ادامه داد و... و با حرف ربط وقایع یا واقعیات را به ترتیب زمان می نویسیم.
یعنی جزء به جزء رویداد را که اتفاق افتاده است را می نویسیم با تغییرات جزئی که در نوشتار خبر صورت می گیرد؛
به عنوان مثال اگر خبرنگار به مجلس رفته باشد و به سبک تاریخی بخواهد متن خبر را تنظیم کند،اینگونه می نویسد:
یکصد و پنجاه و چهارمین جلسه ی مجلس شورای اسلامی به ریاست غلامعلی حداد عادل صبح روز...در ساعت....باکلامی چند از کلام ا... مجید آغاز شد.
ابتدا نماینده ی مردم استان فلان، نطق پیش از دستور را قرائت کرد پس از آن ....
همانطور که ملاحظه می کنید در این سبک از ابتدا هر آنچه که بوده و رخ داده نوشته می شود و به ترتیب زمان رویداد خبر تنظیم می گردد.
اما اگر دقت کرده باشید این سبک کمتر به کار برده می شود چرا که دارای معایبی است؛معایب این سبک همانطور که ملاحظه می شود طولانی بودن آن است،با سرعت رسانه ای مغایراست،مهمترین قسمت خبر ممکن است خوانده نشود چرا که به ترتیب زمان جلو می رود و به ترتیب اهمیت نیست.
اجازه بدهید که سریع رد نشویم و در خصوص عیب دوم این سبک، سخن بیشتر بگوییم؛گفتیم که مغایر با سرعت رسانه ای است؛همانطور که می دانید امروزه سرعت در امر رسانه ها بسیار مهم است و در امر اطلاع رسانی رسانه ای موفق تر است که خبر را علاوه بر سرعت انتقال بالا کامل و سالم نیز به مخاطبین برساند.
خوب بالطبع رسانه ای موفق تر است که بتواند این عمل را انجام دهد و این روش استفاده نمی شود چراکه بسیار طولانی است و مخاطب زمان محدودی را برای شنیدن یا خواندن و یا دیدن یک خبر می گذارد،پس آمده اند و سبک دیگری را ارائه کرده اند که هرم وارونه نام گرفته که در ذیل به آن اشاره می کنیم؛
اما این سبک محاسنی هم دارد که باید بدان اشاره کرد؛
اینکه خبر کامل است و خبر کامل به دست مخاطب می رسد. دومین حسن این سبک کم بودن اعمال نظر خبرنگار بر روی خبر است،همانطور که می دانید خبرنگار از دید خود یک خبر را می بیند(عوامل برون سازمانی و درون سازمانی)و با توجه به سیاست های رسانه خود و حتی سیاست های خود به ضبط و ثبت آن می پردازد.
دیگر اینکه به جزئیات خبر اشاره شده است و در آخر رویداد ها به ترتیب اتفاق پرداخت می شوند.
سبک هرم وارونه(heram e varooneh)
این سبک به این ترتیب است که رویداد ها و واقعیات به ترتیب اهمیت در متن خبر آورده می شوند به طوری که مهمترین قسمت خبر را در ابتدای خبر و انتهای خبر را کم اهمیت ترین خبر شکل می دهد.ضمن اینکه برای هر قسمت هرم یک هرم وارونه ی دیگر هم میتواند مطرح شود
اما با توجه به توضیحات بالا به خوبی می توان محاسن و معیب این سبک را شناخت؛
از محاسن این سبک این است که مهمترین قسمت در کمترین زمان ممکن به دست مخاطب می رسد.مخاطب خیلی راحت به اصل مطلب دسترسی پیدا می کند.اگر بنا شد که خبری به علتی حذف شود کم اهمیت ترین خبر مشخص است و می توان آن را حذف کرد.
از معایب این سبک اعمال نظر خبرنگار بر روی خبر است.اینکه خبری را به دلخواه خود می آورد و خبری را خذف می کند.
لازم به ذکر است که بیش از 95% از رسانه ها این شیوه را برای تنظیم خبر و نگارش به مار می گیرند.
سبک های خبری هنوز تمام نشده است اما برای امروز همین دو سبک کافیست....تا بعد...یا حق
===============================