نگارش مقاله هنر نوشتن اطلاعات،عقاید،اندیشه ها و افکار نویسنده در مورد موضوعات مختلف است و نویسندگان،متفکران و نخبگان به وسیله آن عقیده و اندیشه ی خود را به دیگران منتقل می کنند.
در برخی نشریات مقالات می توانند محلی آزاد برای ابراز احساس و عقیده ی نویسنده باشد و عملکرد مسئولان را زیر ذره بین نقد بگیرند.
باید توجه شود که در نشریات باید به همه تفکرات اجازه ظهور و ابراز عقیده داد تا فضای فرهنگی و سیاسی جامعه حالت تعادل خود را حفظ نماید و منجر به فعالیت های زیرزمینی و پنهانی و عقده گشایی های زننده نشود.
به همین دلیل مقاله را اندیشه ی مکتوب نام نهاده اند.
مقاله را می توان نگارش و توسعه ی عقیده،فکر و نظر با استفاده از موضوع خبر و بهره گیری از روشهای صحیح نویسنده به همراه رعایت نظم منطقی و ایجاز دانست.
از جمله ویژگی های مقاله های مطبوعاتی می توان به خبری بودن آن اشاره کرد به این معنی که هر نظر و عقیده ای که مکتوب می شود باید در ارتباط با خبر باشد لذا این نوع مقاله ها نمی توانند طولانی باشند.
انواع مقاله های مطبوعاتی
1-مقاله های ساده ی خبری
2-مقاله های تخیلی،داستانی و وصفی
3-مقاله های تحقیقی،آماری،علمی و مستند
مقاله های ساده ی خبری
در این مقالات بیشتر بر بعد خبری مقاله تکیه می شود.لذا از ویژگی های مقالات خبری ایجاز و کوتاه بودن آنهاست و بر اساس اخبار جاری روز سوژه پردازی شده و به نگارش در می آیند.
انواع مقالات ساده ی خبری که در مطبوعات می آیند:
1-سرمقاله
2-یادداشت
3-تفسیر و اظهار نظر
4-تحلیل و تشریح
5-نقد مطبوعاتی
سرمقاله:
از مهمترین مطالب و مقالاتی است که در نشریات چاپ می شود و مواضع نشریه را نسبت به مسائل مختلف آشکار می سازد و از آنجائیکه مسئولیت پاسخگویی به مطالب مندرج در مقاله با نشریه می باشد و از حساسیت ویژه ای برخوردار است و دیگر نویسنده مقاله مسئولیتی در قبال نوشته خود نخواهد داشت.
موضوع سرمقاله را به طور معمول سردبیر معین می کند و سوژه ی آن می تواند در زمینه های مختلف سیاسی،اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی و... باشد اما باید توجه شود که سوژه ی انتخاب شده با رویداد های روز در ارتباط باشد و از موضوعات به روز و خواسته ی مخاطبان تامین شود که به صورت جدی و سنگین نوشته می شود و حالت طنز ندارد.
در مطبوعات کثیرالانتشار سرمقاله را معمولا بدون ذکر نام نویسنده می آورند البته در مواردی که نویسنده از شهرت و محبوبیت نزد مخاطبان برخوردار باشد و آوردن نام نویسنده موجب اهمیت و جذابیت بیشتر شود نام نویسنده را نیز می نویسند.
سرمقاله باید در ستونی ثابت و خاص و تحت عنوان سرمقاله یا عناوینی مترادف با آن در نشریات آورده شود تا خواننده متوجه شود که این مقاله موضع نشریه است.
ازجمله کلماتی که می توان به جای سرمقاله به کار برد میتوان از (آغاز کلام)،(سخن روز)،(سرآغاز)،(اول دفتر)،(یادداشت سردبیر)و... استفاده کرد.
سرمقاله در اولین شماره یا پیش شماره ی نشریه با شماره های بعدی متفاوت است.
به طور معمول دلیل انتشار،اهداف و خط مشی و کلیا کارهایی که قرار است انجام پذیرد نوشته می شود که لازم است برای جذب مخاطبان، با قلمی روان و صمیمی نوشته شود و خوانندگان را دعوت به همکاری با نشریه نماید.
یادداشت
یادداشت نیز نو نوعی مقاله است که بر خلاف سرمقاله ممکن است به حالت طنز و شوخی باشد و چندان جدیت در رساندن پیام و مشخص کردن مواضع نداشته باشد و به طور معمول موضوعات روز جامعه را نقد می کند و نام نویسنده نیز ذکر می گردد.