برای اعلام وقایع و بیان یک رویداد نیازمند این هستیم که به افراد پاسخ دهیم.بهترین خط کشی که می تواند به ما کمک کند بحث عناصر خبر است.عناصری که باید به آنها پاسخ داد سئوالاتی است که در ذهن مخاطبین است از جمله ی آنها:سه تا ک و سه تا چ؛1-که؟2-کجا؟3-کی؟4-چه؟5-چرا؟6-چگونه؟
1-که
که می خواهد بگوید فاعل این خبر کیست و از جانب چه کسی صادر شده.در واقع پاسخگویی به ارزش شهرت است که اگر برجسته باشد ابتدای خبر و اگر برجسته نباشد در اواسط خبر یا انتهای آن می آید،اما الزاما باید پاسخ داده شود.
2-کجا
کجا شامل مکان می شود.این که خبری را که آورده ایم به ما چه ربطی دارد و در کجا اتفاق افتاده است.در واقع پاسخ به ارزش مجاورت در بحث ارزش های خبریست؛پاسخ دادن به کجا هم یکی از ضرورت هاست.
3-کی
کی،زمان و پاسخ دادن به زمان را شامل می شود.پاسخ به ارزش تازگی است.اینکه این رویداد چه زمانی رخ داده؟!دقایقی قبل...امروز...دیروز...!زمان مهم است که در بعضی اخبار با توجه به اهمیت آن در ابتدا در برخی اواسط و بعضا در آخر آورده می شود.
4-چه
ماهیت خبر را با عنصر چه می توان پاسخ داد.
مهمترین عناصر خبری که و چه هستند،مهمترین مواردی که نیازمندیم در یک متن خبری به آن پرداخت.
5-چرا
علت رویداد و خبر را عنصر چرا پاسخ می دهد.چرایی و ماهیت خبر را شامل می شود.همیشه نمی توان به عنصر چرا پاسخ داد.اصلا وظیفه خبرنگار در برخی از رویداد ها نیست که بخواهد به عنصر چرا پاسخ دهد چون اعلام رای می شود و نظر شخصی وی محسوب می شود که نهایتا مرتضوی قاضی مطبوعات و اوین در انتظار اوست.
6-چگونه
معمولا پاسخ به عنصر چرا در ابتدای امر ممکن نیست،چگونگی ماجراست که می توان پاسخ داد.
اما قبلا عرض کردیم که چرایی می تواند خبر باشد.اصل خبر ممکن است سال گذشته حادث شده باشد اما چرایی حادثه هم اکنون مشخص شده و در حال حاضر بعنوان یک خبر به کار می رود. یعنی علت و ماهیت و پاسخ به علت هم می تواند خبر باشد.
==============================================
یاد آوری خبر مقدس است اما تفسیر آزاد!
در خبر رسانی مخاطب با گارد باز خبر را دریافت می کند چون اعتقادش براین است که خبر واقعیت دارد که با صداقت به سمع و نظر او می رسد. اما در تفسیر مخاطب با گارد بسته به شنیدن خبر می پدازد؛یعنی منتظر گرفتن ایراد و اشکال از مفسر است، چون که به بیان دیدگاه ها و نظرات خود می پردازد.
پس یک نکته ی مهم اینکه صداقت در امر خبر را رعایت کنیم و یک حربه مهم اینکه دلخواه خود را می توان در قالب خبر به خورد افکار عمومی داد.
در رسانه و مخصوصا بخش های خبری عقاید نیز دخیلند.
کلمات،بیانات و همه و همه نوع عقیده و تفکر را به طور غیر مستقیم انتقال می دهد.
از بسم الله... آغاز کلام گرفته تا پوشش،لباس،دکور و... القا هم هست.
در یک بخش خبری در ایران اینطور شورع می شود:
بسم الله الرحمن الرحیم،با سلام و صلوات بر محمد و خاندان پاکش بخش خبری بیست و یک را به سمع و نظرتان می رسانیم.
نوع پوشش گویندگان خبری اینکه به مناسبت شهادت ها با پوشش مشکی وارد صحنه شوند و یا به مناسبت اعیاد و ولادت ها آزین صحنه و میز استودیو خبر با گل از جمله ی این موارد است.
=====================================
|